úterý 2. června 2020

Promořování na Rané

Když na Windguru vykoukla vcelku nadějně větrná předpověď na víkend, domluvili jsme se, že Ranou pojmeme tentokrát jako náhradu za zrušené mezinárodní soutěže. Takže nebude chybět soudek piva a něco na gril při večerním posezení. Není třeba dlouhých řečí, každý už ví, co je jeho úkol a na co se připravit.

               V sobotu ráno se ukázalo, že soutěže už chybí hodně svaholetcům, dokonce se objevilo i pár hostů z jiných kategorií a pár tváří již dlouho neviděných. Na startovní listině bylo 28 jmen, což už nepamatuje ani několik posledních MR. Sobotní směr větru byl na Písečnou, ve studeném SV větru slunce kouzlilo střídavě termické bubliny a s nimi zvedalo náladu právě letícím soutěžícím a napínalo nervy přihlížejícím. Kdo neměl bublinu, letěl přes 60, kdo měl, tak těsně přes padesát.

               V prvním kole nastalo nesmělé osahávání bází a svezli se hezky V.Bláha, L.Horáček, M.Trsek, V.Vojtíšek, I.Bačinská, J.Pávek st., i J.Muller rozdráždil svého dvacetiletého New Stinga, že to byla radost pohledět. Roger asi hodně litoval svého rozhodnutí udělat zatáčku mazácky ke svahu, když vítr jeho Sonet přibil k zemi dost nešťastně a vyřadil ho z dalších bojů.

               Ve druhém kole jsme se o bubliny podělili já a J.Pávek ml., za to však o takové, že časy už byly pod 50 a létání začínalo nabírat na dramatičnosti.

               Třetí kolo přineslo pořádné překvapení, Pavel Stehlík rozdivočil stařičkého Stinga tak, že vznikl nejrychlejší čas soutěže 43,77s. Výkon to byl opravdu excelentní, čistě zalétnutý a odměněn potleskem. Jak je vidět, všechny ty super uhlíky a gynekologické trupy nejsou vždy zárukou úspěchu.

               Ve čtvrtém kole se dočkal J.Kaplan a J.Šlik, oba si zahvízdali pod 50 a přidělali vrásky těm, co stále marně čekali na svůj vysněný vzduch. Radek Plch raději nechal doma přítelkyni, stejně mu to štěstí nepřineslo, pod 50 se konečně dostal, ale  spíš bezchybnou pilotáží v alespoň slušném vzduchu.

               V pátém kole způsobil rozruch T.Winkler, když hvízdal v bublině se svým Shintem, sledován lačnými pohledy ostatních. Napětí jestli sekne nebo zaletí čas okolo 40 vyřešil velice překvapivě. V osmé zatáčce vytáhl brzdy a šel na přistání. Než pochopil křik okolostojících ať letí dál, že ještě dva průlety, uteklo hodně vteřin a tím i příček v pořadí. Hezky opět předvedl Stinga P.Stehlík a pojistil si stupně vítězů. O rozruch v depu se postarala juniorka P.Rejčová, když přetočila zatáčku na levé bázi a po větru přeletěla její Twigi naštěstí nad hlavami diváků a  zastavila se až o třetí brázdu. Trochu pocuchaná, ale naštěstí bez dalších škod na okolních modelech a soutěžících.

               Šesté kolo už bylo ve znamení slábnoucího větru, oblohy plné mraků a tím i chladnějšího vzduchu, pořadatelé rozhodli, že bude už poslední. Pod 50 jsem se dostal díky bublině už jen já a těsně nad 50 zůstali J.Pávkové a opět P.Stehlík. Sting měl prostě svůj velký den.

              

Vyhlášení vítězů tak probíhalo v humorném duchu za výkřiků jako „Dal jsem Trska!“ vzápětí „jo, dal jsem Baču!!“  a k

orunované Danem: „Dal jsem oba!!!“.  Stupně vítězů tentokrát nepatřily reprezentantům, ale modelům ze Sloupnice. První Sting Pavla Stehlíka, následovaný Sonetem mým a Jardy Pávka ml. a sbírku uzavíral Vašek Vojtíšek s ještě novotou vonícím Scoutem. O vyrovnanosti celého dne hovoří i to, že i Ivanka na 17. místě má přes 900 bodů

               Po namáhavém dni přišla večer zasloužená odměna v podobě soudku z Poličky a steaků z řeznictví Morávek. Doplněné ještě pěti PET lahvemi naplněnými v Ponorce dotvořily příjemnou atmosféru pro povídání o všem možném. Nejen o létání, ale také třeba o tom, že ženy mají práh úklidové bolesti mnohem nižší než my.

               Nedělní ráno nás přivítalo zataženou oblohou a větrem téměř po kopci. Okolo 9.h se objevili pořadatelé a vyčkávali jsme na otočku větru. Když nepřišla, rozlétali jsme na Písečné první kolo. Místo otočky přišel nenápadně déšť. První kolo jsme dolétali silou vůle, na konci kola V.Vojtíšek už doletěl jen díky pilotnímu umění a L.Horáček nedoletěl vůbec a po vývrtce zlámal spojku. V závětří jsme u kolem grilu jak dvanáct měsíčků přečkali přeháňku a další pokud odlétat kolo byl přerušen sílícím deštěm. Pořadatel rozhodl soutěž ukončit a výsledky vyhlásit z jednoho kola. Chuť si spravil T.Winkler, následovaný J.Šlikem a D.Vltavským. Pořadatel vyhlásil pohotově i cenu útěchy a L.Horáček si s potěšením odnášel novou spojku.

               Díky pořadatelům za pohodové oba soutěžní dny, nápor soutěživých svaholetců zvládli skvěle.

 

Foto najdete:

U Tomáše https://photos.google.com/share/AF1QipNLaHfHQMoNfzf-jl0dkj4tm6EMlftAKINO5R_9mAhd7o5HKO8eMIG1RwJ1flSEhA?key=dDJOWW1zS2hjb3VEem5Fd2FUbGpqdzdpd0t4eWdR

U Jirky  

 https://panaviatornado.rajce.idnes.cz/Soutez_F3F_30-31.5.2020/?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=album-created

U Rogera https://rodzr.rajce.idnes.cz/F3F_30.5.2020/

 

P.S. Pondělní dovětek.

To jak Radek říkal že vidí v neděli sluníčko, tak to nebylo sluníčko ale shořel nám v chemičce při najíždění reaktor na lince 500, Rumuni blbě utáhli přírubu.

 

1 komentář:

  1. Díky za info o soutěži :-) a už se těším na další zprávy ze světa F3F Petr

    OdpovědětVymazat