pondělí 5. září 2016

11 pilotů, 11 kol, 11° pivo z Olivětína – Podzimní metujská soutěž







Předpověď na neděli slibovala slušný JZ vítr před frontou, svah na Řetové byl posečený, tak jsme se po letní pauze ráno začali postupně sjíždět pod lesem v očekávání pěkného polétání. Po desáté hodině už vánek zesílil natolik, že se dalo tréninkově létat, postavili jsme báze a v 11h se začalo létat soutěžně. První dvě kola byla nesmělá a s několika opravami, když vítr zapomínal foukat nebo si nemohl ujasnit, z které strany to bude. První dvě kola kraloval s přehledem Dan Vltavský a zdálo se, že nová přítelkyně mu přinesla nejen svačinu, ale i štěstí. V dalších dvou kolech si vybral dobré vzduchy neúnavný vrhač Vašek Vojtíšek, kdy zaletěl nejlepší čas soutěže 41,2 a v pátém kole se dočkal tisícovky i Radek Plch, jemuž do té doby nepřál vítr a pak ani zvonění, které obětavě přivezl. V šestém kole zazářil Míra Trsek, který si spravil chuť další 41,3. Po něm i Tonda Hlavsa rozvášnil své Dingo tak, že se stopky zastavily už u 43,6. Pak opět Míra čistým letem za 45. V devátém kole se do hry vrátil Dan a svezl se za 42,6. Pak už se zatáhlo, v desátém kole se rozdíly zmenšily a s 50,1 si zapsal tisícovku Vašek. Déšť už na radaru byl docela blízko, ale přidali jsme ještě jedno kolo, kdy svoje vítězství podtrhl Dan časem 43,6. Téměř okamžitě po přistání posledního startujícího, kterým byl Michal Homola, začaly padat první kapky deště. Byla to jen malá přeprška, ukázka toho co přijde večer. Vyhlášení výsledků už proběhlo opět bez deště.
                Jak už jsem psal, první kola byla ještě na hranici podmínek a den jsme využili beze zbytku, sice došlo na pár oprav, když se zvoníkům nebo startérovi nepodařilo správně stisknout nějaké to tlačítko. Řetová spolehlivě fungovala a nálety z pravé strany byly poměrně obstojné, na bázi pak někdo měl a někdo ne, ale tak už to na svahu je. Jeden letí 41, druhý 65. Proto se létá co nejvíc kol, kdy každý chvilku tahá pilku. Celkově jsme si užili slunečný den s náznaky podzimu v pohodové atmosféře, všechny hlášky situačního humoru jsou nereprodukovatelné, ale alespoň ukázka:
„Běží jako gazela,    ...jen je hluchej jako pařez.“
„Héééle to je výtah   ...škoda, že jsem letěl, když jel zrovna dolů.“
„To bylo odvážný tím uchem točit 30cm nad zemí.    ...já měl zrovna na brýlích vosu.“
                Díky všem pilotům za pohodový den, klukům pořadatelům velký dík za 5 hodin neúnavného sezení, Zdeňkovi a Radkovi za zapůjčení zvonění. Budeme se těšit zase příští rok na společné polétání.
Richard

1 komentář:

  1. Ahoj Richarde,
    jaky vzdy skvely clanek a diky za peknou vetrnou soutez.
    Dan

    OdpovědětVymazat