úterý 21. června 2016

Vysmátá Řetová 2016



Když windguru začal prorokovat vítr na naši sobotní soutěž, tajně jsem doufal, že něco z pátečního silného západního větru zůstane na sobotu. Bohužel předpovědi už jsou ve finále proklatě přesné a doufání se stává stále naivnější. V sobotním ránu se skalní příznivci sešli většinou rovnou přímo na kopci nad Řetovou. Létání v termice šlo v pohodě, postupně všichni pochopili, že musí opravdu vysypat všechen balast, který měli v érech z pátečního tréninku a pak se v mírném vánku dá nastoupat a energii proměnit ve čtyři až šest průletů na bázi. Dopoledne jsme prožili v nadějné náladě, že až „se to profoukne odspoda“, začneme závodit. Soutěživé typy se při chvíli trvajícím poryvu dožadovaly začátku, ale málokdo byl schopen zaletět deset průletů z jakkoliv velkého náletu. Trénování probíhalo takovým tempem, že Tomáš nestačil ani zapnout svoje nové Shinto, naštěstí umělo letět samo a zem byla po dešti měkká. Míra zase trénoval do posledního voltu a tak v poslední zatáčce už se jeho serva odmítla spokojit s 3,1V a začala stávkovat, přestože nadšeně mával vysílačem a pokřikoval, už mu ani nezamávala. Jeho Pitbull je ale dobře vycvičený a tak po několika okruzích skotačivě přistál a ani nemusí k veterináři. No není nad to mít telemetrii   ...v kufru.
Dopoledne uběhlo v přátelské špičkovací atmosféře, s houbařením, vyprávěním jak to včera lítalo, svačiny ubývaly a vítr sice zesílil, že i břízy šuměly, jenže chvílemi se dalo sotva letět. Všichni jsme věděli, že lepší podmínky nebudou a pokud nezačneme soutěžit teď, budeme muset domů a tam čeká nejen práce ;-) A tak jsme nezávazně zkusili, jak to soutěžení půjde. Nešlo ani moc o čas, ale doletět všech deset průletů. Lokální úpravou jsme zavedli pravidlo, že každý si hází sám, horizont jsme neměřili a mohli tak nořit až na konec louky skoro do pšenice. První tři kola bylo otázkou prestiže doletět a nefňukat, na opravy jsme si nehráli a vlastně to nebylo potřeba i díky často mistrovské pilotáži. Časy se pohybovaly mezi 65 a 105 sec., což trochu dělalo problém startérovi, který tak velká čísla těžko zpracovával. Padl i návrh, že bychom si mohli zvonit sami, to znamená doběhnout na bázi, zazvonit si a zase zpátky, při té rychlosti by to skoro i šlo. Bavili jsme se u toho létání náramně, vzájemně se hecovali, většinou se přistávalo pod kopcem, tak se každý prošel a nahoru nesl víc než jeden model. Teprve ve čtvrtém kole byly opravdu občas podmínky, že doletět nešlo a pár oprav bylo. Soutěživé typy zjistily, že to bude asi opravdu soutěž a začaly závodit, Radek letěl v bublince dokonce i pod minutu, čímž opět způsobil chaos startérovi přepnutému do nadminutového modu. Nakonec jsme přidali ještě páté kolo
a to už vítr opravdu stávkoval, sluníčko nás vyžíznilo a tak se všichni shodli, že v hospodě bude příjemněji, než doma. Když jsem spočítal výsledky, nestačil jsem se divit. Mimo Tomáše, kterému byl kopec nakloněn už při neřízeném tréninkovém letu, jsme se všichni vešli do rozmezí 43b. Prostě spravedlivá svahová soutěž, kterou jsme po vyhlášení společně zakončili na terase penzionu Mandl u dobrého jídla a pití. Jména, časy a body najdete ve výsledkovce, ale myslím, že vítězové jsou všichni, co dokázali prožít pohodový den na čerstvém vzduchu bez blbé nálady a handrkování o vteřiny či body. Nakonec se ukázalo, že bodů na každého zbylo docela dost.
Díky všem za pohodový den a budeme se těšit na podzim. Richard.





Žádné komentáře:

Okomentovat